GREGORJEVO

Spoštovani starši, krajani in občani!
 
Lepo povabljeni na predvečer Gregorjevega dne, v petek, 11.03.2011, pred bar Maln, kjer bomo med 17.00-19.00 uro spuščali  gregorčke oz.ladjice, ki so narejeni iz lesa ali kosa lubja, na katerem je prižgana čajna svečka. Ladjice bomo izdelovali tudi na kraju dogodka, tako da ga lahko dobite brezplačno.

Bliža se praznik Gregorjevo (12.03.). Na ta dan se ženijo ptički in na predvečer Gregorjevega  – petek, 11.03.2011, lepo povabljeni na ptičjo svatbo. 

 Gregorjevo je staro slovenski praznik, katerega po mnogih krajih v Sloveniji ohranjajo še danes. V Julijanskem koledarju je bil to prvi pomladni dan, dokler Gregor Veliki ni uvedel Gregorijanski koledar, ki ga poznamo danes. Ker se je dan podaljšal, so čevljarji in krojači, ki so hodili po hišah in tam šivali, nehali delati pri luči. V Tržiču je bil npr. običaj, da so na večer pred sv. Gregorjem "luč zanesli v vodo". V današnjih časih ta praznik v mnogih krajih  počastijo tako, da po potoku spustijo splav ali ladjico s prižgano  svečko – tako imenovan gregorček.

Preživimo popoldne v objemu narave in ob petju ptičkov. Poudarek je na druženju in ohranjanju običaja naših prednikov, ki niso poznali računalnikov… Ker bo prireditev ob potoku, naj bodo otroci temu primerno obuti in oblečeni, za njihovo varnost pa morajo poskrbeti starši sami.

 

                              Predstavnice staršev upravnega odbora šolskega sklada         
                                 s pomočjo posameznih društev

...

Leave a comment

HITRI KOLEDAR

Arhiv