RUNE: vse kar morate vedeti o optičnem internetnem omrežju, ki se gradi v našem kraju

8. March 2024
Comments Off on RUNE: vse kar morate vedeti o optičnem internetnem omrežju, ki se gradi v našem kraju

Verjetno ste že slišali koga omeniti t.i. RUNE in izraz “optična povezava” ali pa “internet preko optike”. V sodelovanju z zastopniki omrežja RUNE smo se odločili, da za vas strnemo vse potrebne informacije in vam odgovorimo na vsa morebitna vprašanja.

Kaj je optično omrežje?

Na kratko: optično omrežje omogoča znatno višje hitrosti internetne povezave. Za razliko od klasičnih bakrenih žic ali koaksialnega kabla (ki tudi uporablja bakreno žico), se podatki po optični napeljavi prenašajo s pomočjo svetlobe. Optično omrežje tako ni dovzetno za elektromagnetne motnje, ki jih povzročajo nevihte. Ponuja torej višje hitrosti in večjo stabilnost povezave.

Zakaj rabim višjo hitrost?

Videoklici, gledanje video vsebin na internetu (YouTube, MMC RTV Slovenija, Netflix, VOYO in druge storitve za pretočni video) in delo od doma ter nenazadnje tudi igranje igre preko spleta, so v zadnjem času pokazale potrebo po višjih hitrostih interneta. Pošiljanje in prejemanje velik datotek je preko optične povezave, ki ponuja višje hitrosti, znatno hitrejše. Tudi gledanje televizijskega programa že nekaj časa poteka preko internetne povezave, zato optično omrežje omogča bolj kakovostno sliko in gledanje TV vsebin na več sprejemnikih hkrati, brez vpliva na hitrost brskanja po internetu ob istem času.

Koliko stane priklop?

V času pisanja je strošek priklopa 150 € za fizične osebe, pri čemer večina operaterjev ponuja takšno ali drugačno obliko povrnitve stroška priklopa. Nekateri povrnejo v denarju, drugi v obliki popusta pri naročnini. Obrnite se na operaterje za podrobnosti. Vsekakor pa se vložek da enostavno povrniti. Tukaj velja opozoriti, da se morate v roku 3 mesecev od izgranje priklopa odločiti za enega od operaterjev preko novega priklopa, sicer ste dolžni plačati pogodbeno kazen. Za konec morda še to – podjetje, ki gradi omrežje vam bo priklop pripeljalo do hiše in hkrati zagotovilo napeljavo po objektu v dolžini 10 metrov – to bi moralo zadoščati, da dobite optičnen kabel do mesta, kjer boste v hiši imeli modem.

Katerega operaterja lahko izberete?

Prednost omrežja RUNE je predvsem v tem, da lahko prosto izbirate operaterja, saj pri projektu sodelujejo A1, T-2, Telekom Slovenija, Mega Tel in Telemach. Če bi vam omrežje do doma zgradil kateri od operaterjev (z izjemo Telekoma), bi bili do na tej povezavi zaklenjeni na tega operaterja. Ker pa gre za neodvisno omrežje, lahko operaterja izbirate in menjate po svoji izbiri (upoštevajoč morebitne pogodbene obveznosti, ki jih imate do določenega operaterja v času menjave).

Ali je možen priklop na vašem naslovu? Kako in kje naročim priklop?

Možnost priklopa lahko preverite na tej spletni strani. V kolikor morda dobite podatek, da na vašem naslovu priklop ni možen, se vseeno obrnite na zastopnika projekta RUNE v Sloveniji. Kontakrni podatki so na voljo spodaj. Z njimi se lahko tudi dogovorite za naročilo priklopa.

S GROUP d.o.o.
Letališka cesta 16
1000 Ljubljana

Sanja Prodanović, direktorica
Tel.: +386 40 339 640
Email: info@sgroup-si.com

Kje najdem več informacij?

Poleg kontaktnih podatkov v prejšnjem odgovoru, se lahko za dodatne informacije obrnete na tudi na izvajalca del na terenu (gradnja omrežje). Njihova pisarna se nahaja na Izlakah (stavba s cvetličarno nasproti trgovine Tuš Ajda, vhod nasproti kavomata pred Ajdo). Pisarna je odprta vsak dan. Priporočamo pa, da predhodno pokličete in preverite, če je kdo v pisarni (lahko se dogi, da so vsi na terenu).

Splošne informacije so vam na voljo tudi na uradni spletni strani projekta RUNE: www.ruralnetwork.eu/sl/.

Na številna vprašanja so vam odgovore pripravili tudi tukaj.

Kdaj lahko pričakujem priklop?

Za bolj podroben časoven okvir se obrnite na izvajalca del na terenu ter zastopnika (podatki v prejšnjih dveh odgovorih).

Je pa tu morda dobro omeniti naslednje: zaselki, ki bodo imeli večji delež zainteresiranih naslovov, bodo imeli hitrjee zgrajene priključke, ne glede toliko na absolutno število priključkov v zaselku.

Primer: če ima v zaselku A vseh 10 hiš naročen priključek, bodo dela tam precej verjetno stekla hitreje, kot v zaselku B, kjer ima priključek za enkrat naročenih 15 hiš od 40ih. Gradnja priključkov je namreč bolj smotrna tam, kjer se ve, da bodo v enem zamahu lahko v celoti pokrili celoten zaselek, kot pa v zaslekih, kjer se bo morda čez 1 mesec ali 2 za priključek odločilo še dodatnih nekaj hiš. Slednje bi namreč pomenilo ponovno odpiranje kanalov in cev, dodatno kopanje in cepljenje omrežja in s tem višanje stroška gradnje. Slednje pa seveda ni optimalno.

Kakšno vlogo tukaj igra Krajevna skupnost Izlake kot pravna oseba?

Krajevna skupnost Izlake, ki jo zastopa predsednik Krajvene skupnosti Izlake in svetniki Krajevne Skupnosti Izlake v projektu posreduje zgolj kot posredovalec informacij in od celotnega projekta nima materialne koristi. Kljub temu pa se kot predstavniki Izlak prizadevamo, da v kraj pripeljemo vso potrebno infrastrukturo, ki bo omogočala višjo kakovost življenja, odpirala nove poslovne možnosti ter nenazadnje prinašala tudi dodano vrednost vsem nepremičninam, ki bodo omogočale priklop na sodobno internetno omrežje.

Spremljajte to spletno stran in Facebook stran KS Izlake za več informacij glede tega.


Foto: Midjourney AI

...

 

Predstavitev projetka RUNE v kulturnem domu Izlake: optična internetna povezava

3. June 2024
Comments Off on Predstavitev projetka RUNE v kulturnem domu Izlake: optična internetna povezava

Spoštovani krajani Izlak, vabimo vas na predstavitev projekta izgradnje optičnega omrežja, ki bo potekala v četrtek, 6. junija 2024, ob 18. uri v Kulturnem domu Izlake.

Na predstavitvi boste izvedeli več o načrtih za izboljšanje internetne povezljivosti v naši skupnosti, prednostih optičnega omrežja ter o časovnici izvedbe projekta. Imeli boste tudi priložnost postaviti vprašanja in podati svoje predloge.

Povabite še svoje bližnje, prijatelje in sosede, da bodo vsi krajani kar se da dobro obveščeni o projektu.

Vaša prisotnost in mnenje sta za nas zelo pomembna, zato se veselimo srečanja z vami.

Lepo pozdravljeni,

Sašo Vučko

...

 

Praznik Krajevne skupnosti Izlake 2024

14. May 2024
Comments Off on Praznik Krajevne skupnosti Izlake 2024

⚠️ Zaradi slabe vremenske napovedi je prireditev odpovedana. Nadomestni datum bo objavljen naknadno. ⚠️

Vabljeni na osrednjo prireditev ob dnevu praznika Krajevne skuponosti Izlake, ki bo potekela 17. maja 2024 ob 10. uri pri spomeniku v Orehovici.

...

 

Zapora ceste LC 480201, Podgrad – Ravne (Valvazorjeva)

29. March 2024
Comments Off on Zapora ceste LC 480201, Podgrad – Ravne (Valvazorjeva)

Obveščamo vas, da bo zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu, cesta LC 480201 Podgrad – Ravne (Valvazorjeva) popolnoma zaprta od petka, 29. 3. 2024, do srede, 3. 4. 2024, zaradi betoniranja mostu. Zapora bo vzpostavljena 24 ur dnevno.

Dovoljenje za zaporo ceste je objavljeno na spletni strani občine Zagorje ob Savi.

...

 

Očiščevalna akcija 2024 – SPREMENJEN TERMIN!

8. March 2024
Comments Off on Očiščevalna akcija 2024 – SPREMENJEN TERMIN!

Pred nami je spet očiščevalna akcija kraja, ki bo potekala podobno kot prejšnja leta. Očiščevalna akcija poteka v organizaciji Turističnega društva Izlake.

Čistilna akcija bo potekala v soboto, 16. 3. 2024.

Zaradi slabe vremenske napovedi se čistilna akcija prestavlja na naslednjo soboto, 23. 3. 2024.

Prostovoljci oz. vodje ekip se zberejo ob 8. uri pred sedežem KS.

Z vojami ekip se bomo dogovorili o samem poteku akcije in jim izročili vreče, ki jih bodo razdelili med udeležence.

Čistile se bodo brežine potokov in druge površine. Smeti se bodo v vrečah puščale ob
glavni cesti, ker jih bo komunalno podjetje še ta dan odpeljalo.

Tudi letos bomo ob zaključku akcije, od 12. do 13. ure, na športnem igrišču pri
teniški hišici, za udeležence pripravili malico.

Povabite svoje sosede, družinske člane in prijatelje – ohranimo naš kraj čist in lep za vse nas.

Pripenjamo še uradno vabilo vodjam ekip:

...

 

Predstava: Šjora od poslanca

27. February 2024
Comments Off on Predstava: Šjora od poslanca

Vabimo vas na predstavo Šjora od poslanca (avtor Tone Partljič) v izvedbi Kulturnega društva Domovina Osp.

Predstava bo v soboto, 2. marca 2024 ob 19. uri v Kulturnem domu na Izlakah. Podrobnosti o predstavi si lahko pogledate v gledališkem listu.

Pridite, zabavno bo!

Foto: Midjourney AI

...

 

Napovednik: Otroška predstava Gospodična pospravlja

21. February 2024
Comments Off on Napovednik: Otroška predstava Gospodična pospravlja

Gledališka družina KUD Svoboda Prebold vljudno vabi predšolske otroke in osnovnošolce pa tudi odrasle na otroško predstavo Gospodična pospravlja, ki bo v soboto, 2. 3. 2024, ob 10. uri v domu Sv. Jurija na Izlakah.

Predstava traja 30 minut. Prostovoljni prispevki niso obvezni bodo pa namenjeni za organizacijo naslednje prireditve.

Spodaj si lahko prenesete še gledališki list.

...

 

Poziv lastnikom priobalnih zemljišč ob vodotokih 2. reda

21. February 2024
Comments Off on Poziv lastnikom priobalnih zemljišč ob vodotokih 2. reda

Direkcija RS za vode je objavila poziv o čiščenju priobalnih zemljišč ob vodotokih 2. reda, ki je namenjeno vsem lastnikom priobalnih zemljišč. V njem opozarja lastnike, da so po določilih 100. člena Zakona o vodah (Uradni list RS, št. 67/02 in spremembe) dolžni sami zagotavljati odstranjevanje odvečne zarasti na bregovih, odstranjevanje plavja (odpadlega listja in drugih plavajočih predmetov), odpadkov in drugih opuščenih in odvrženih predmetov ter snovi z vodnih in priobalnih zemljišč.

V skladu z zakonom mora lastnik zemljišč zagotavljati selektivno odstranjevanje odmrle, poškodovane in odvečne zarasti iz brežin in priobalnega zemljišča, zlasti zarasti, ki sega v strugo potoka. Golosekov ni dovoljeno izvajati, morebitnih večjih zdravih dreves, če se nahajajo ob potoku, se torej ne sme posekati. V priobalnem pasu vodotoka, ki predstavlja 5-metrski pas od zgornjega roba brežine potoka, je treba ohranjati nepretrgano drevesno in grmovno zarast. Direkcija RS za vode tudi opozarja, da je potrebno propadlo in odstranjeno zarast ter odpadke v celoti odstraniti z območja na naravi neškodljiv način. Ob tem je material prepovedano odlagati v strugo, na brežino, v priobalni pas vodotoka. Potrebno je tudi redno odstranjevanje plavja iz vodnega in priobalnega zemljišča (odpadlega listja in drugih plavajočih predmetov), odstranjevanje odpadkov in morebitnih drugih opuščenih in odvrženih predmetov iz vodnega in priobalnega zemljišča (o morebitnem odlaganju tretjih oseb je treba obvestiti pristojno inšpekcijsko službo), na urejenih odsekih vodotokov v strnjenih naseljih pa je potrebno redno kositi brežine in priobalni pas vodotokov.

Pri načrtovanju vegetativnega vzdrževanja, to je predvsem odstranjevanju grmičevja in drevja, je treba tudi upoštevati, da je, v skladu z Zakonom o divjadi in lovstvu (Uradni list RS, štev. 16/04 in spremembe), prepovedano odstranjevanje zarasti ob vodnih koritih v obdobju med 1. marcem in 1. avgustom. Pri odstranjevanju obrežne zarasti na območjih z naravovarstvenim statusom je potrebno upoštevati še naravovarstveno zakonodajo. Območja z naravovarstvenim statusom so razvidna iz Atlasa okolja in Atlasa voda. Za napotke glede upoštevanja tega naj se lastniki oziroma uporabniki priobalnih zemljišč obrnejo na pristojne območne enote Zavoda RS za varstvo narave.

Direkcija RS za vode hkrati obvešča, da je z namenom zmanjševanja erozijske in poplavne ogroženosti prebivalcev, objektov, premoženja in zemljišč, prepovedano odlaganje vejevja, lesne mase oziroma kakršnokoli deponiranje lesa na vodnem in priobalnem zemljišču. Prav tako je, v skladu s ciljem varstva in urejanja voda in zmanjševanja posledic škodljivega delovanja voda, prepovedano na vodnem in priobalnem zemljišču postavljanje kakršnih koli ovir, vzdolžnih ali prečnih ograj, deponiranje bal sena in drugih pridelkov, gradbenega materiala in gradbenih odpadkov – tudi v smislu začasnih deponij.

Občina Zagorje ob Savi

Za podrobnosti si lahko preberete celotni dopis Direkcije Republike Slovenije za vode (Ministrstvo za naravne vire in prostor Republike Slovenije) oz. se obrnite na Direkcijo Republike Slovenije za vode.

Foto: Midjourney AI

...

 

Monokomedija | Jože Krajnc: “Moje kulturno življenje”

9. December 2023
Comments Off on Monokomedija | Jože Krajnc: “Moje kulturno življenje”

V soboto, 9. decembra ob 18. uri bo v kulturnem domu na Izlakah na sporedu Monokomedija v izvedbi Jožeta Krajnca (polovica legendarnega dvojca Strašna Jožeta): “Moje kulturno življenje”.

Vljudno vabljeni na predstavo.

Jože Krajnc je univ. dipl. novinar, režiser, igralec, scenarist, glasbenik, voditelj, urednik številnih razvedrilnih oddaj na TV Slovenija. Povsod po Sloveniji ga skupaj z Jožetom Robido poznajo tudi kot enega od dveh članov humorističnega para Strašna Jožeta.

V gledališki monokomediji z naslovom »Moje kulturno življenje« na sproščen in humoren način v več odrskih slikah opisuje svoje življenje, ki je že od rane mladosti na najrazličnejše načine tesno povezano s
kulturo, predvsem z gledališčem in žlahtnim humorjem. Letos nazdravlja dvema okroglima obletnicama: 70-letnici rojstva in 60-letnici gledališkega ustvarjanja. Duhovitemu opisu humorno anekdotičnih postaj na življenjski in delovni poti pa v tej uprizoritvi v naravni vsebinski povezavi dodaja pesmi slovenskih pesnikov, saj mu prav poezija mnogokrat pomeni motiv za raznovrstne odrske aktivnosti.

Foto: Naš Čas

...

 

Popolna zapora ceste na Prhovcu, JP 982701

9. December 2023
Comments Off on Popolna zapora ceste na Prhovcu, JP 982701

V ponedeljek, 11. 12. 2023, se bo pričela izvajati občasna popolna zapora ceste JP 982701 pri objektu Zgornji Prhovec 3, 1411 Izlake, zaradi delne sanacije vozišča.

Popolna zapora bo potekala v intervalih do 60 min, ker cesta zaradi širine ne omogoča srečevanja vozil in gradbenih strojev.

Zapora velja najkasneje do petka, 15. 12. 2023.

V primeru nujne vožnje intervencijskih vozil bo prevoznost nemudoma zagotovljena.

...

Pages:1234567...87»

Uradne ure KS Izlake

Vsak torek med 10. in 12. uro.
Rudi Bantan, podpredsednik
t: 041 336 596
e: info@izlake.si

Vsak četrtek med 17. in 19. uro.
Sašo Vučko, predsednik
t: 040 508 782
e: info@izlake.si

Uporabni kontakti

Center za socialno delo Zasavje

Enota Zagorje ob Savi
tel.: 03 56 60 240


Zdravstveni dom Zagorje ob Savi

Splošne informacije
tel.: 03 56 55 000

Nujna medicinska pomoč
tel.: 03 56 55 016


Rdeči križ Zagorje

Splošne informacije
tel.: 03 56 67 760
mob.: 041 772 621


Sopotniki, zavod za medgeneracijsko solidarnost

Brezplačni prevozi za starejše
tel.: 031 825 555


Društvo upokojencev Zagorje ob Savi

Splošne informacije
tel.: 03 56 68 286
mob.: 031 374 052


Dom starejših občanov Polde Eberl-Jamski, Izlake

Pomoč družini na domu
mob.: 041 310 829