Februarski Menjalni Krog

V soboto, 1. februarja 2014, bo od 10. do 12. ure na ploščadi pri Zagorski tržnici potekal februarski Menjalni krog. Posvečen je mesecu kulture, natančneje knjigam, revijam, stripom, CD-jem in DVD-jem.

Zima je čas počitka. Časa zase in za svoje bližnje imamo nekoliko več, kot običajno. Pogosteje je naša sopotnica strip ali knjiga, ob kateri se nasmejimo, sprostimo, izvemo kaj novega ali se česa naučimo. Ta Menjalni krog je zato posvečen kulturi. Bolj konkretno izmenjavi knjig, stripov, revij, CD-jev, plošč, DVD-jev. Hkrati bodo organizatorji pričeli s promocijo projekta Zasavske knjigobežnice in zbiranjem knjig zanj. Dogodek bo obogatil odprti mikrofonom za branje proze, poezije in izražanje misli. Seveda so obiskovalci vabljeni, da na stojnice prinesejo in z njih odnesejo tudi stalnico vseh Menjalnih krogov: domače pridelke in hrano.

V soboto, 1. februarja 2014, bo od 10. do 12. ure na ploščadi pri Zagorski tržnici potekal februarski Menjalni krog.

O Menjalnem krogu Zasavje

Menjalni Krog Zasavja je lokalni menjalni sistem (LETS – Local exchange trading sistem), katerega namen je vzpostaviti uravnoteženo odprto skupnost za medsebojno izmenjavo dobrin, storitev ter medsosesko pomoč. Deluje od decembra 2012, ko je skupina navdušencev izvedla prvi testni dogodek – izmenjavo novoletnih daril. Od takrat naprej prirejajo mesečne menjalne sejme in druge dogodke, na katerih so prebivalci do sedaj izmenjali novoletna darila, pustna in druga oblačila, obutev, semena in sadike, domače pridelke in shranke, peciva in kruh ter knjige.

Pri izmenjavah dobrin in storitev si pomagajo z LETS kuponom imenovanim ‘kuolm’. Tako si posamezniki izmenjajo dobrine ali storitve s tretjo osebo. Dogovorjena je tudi vrednost ure storitve in sicer 5 kuolmov ne glede na vrsto dela (sprehajanje psa, pomoč pri učenju…), kot je princip časovnih bank.

Bistveni poudarki lokalnega sistema izmenjave:

  • ustvarjanje povezane skupnosti
  • vzajemno zadovoljevanje svojih materialnih potreb in potreb ostalih
  • povezanost med različnimi sloji in generacijami
  • nabiranje izkušenj in restavracija uporabnih pozabljeni znanj
  • zavedanje o lastni moči in moči skupnosti
  • izkoreninjenje iz potrošniške družbe
  • ohranjanje in razvijanje potencialov znotraj lokalne skupnosti
  • osebnostna rast

Menjalni krog Zasavje sodeluje s sorodnimi organizacijami, kot so Zelemenjava, Menjalni Krog Kamnik, infrastrukturno podporo pa mu nudi Mladinski center Zagorje.

Več informacij in kontakt na naslovu lets.zasavje@gmail.com in blogu www.letszasavje.blogspot.com

...

Leave a comment

Uradne ure KS Izlake

Vsak torek med 10. in 12. uro.
Rudi Bantan, podpredsednik
t: 041 336 596
e: info@izlake.si

Vsak četrtek med 17. in 19. uro.
Sašo Vučko, predsednik
t: 040 508 782
e: info@izlake.si

Arhiv