MEDIJA FEST

Organizirali smo 2. MEDIJA FEST – OTROCI OTROKOM,
ki je bil v soboto, 20.10.2007, od 10. ure dalje pred hotelom Medijske toplice.

Pri izvedbi sta nam bila v pomoč Občina Zagorje in DPM Zagorje.
V programu so se nam predstavili šolarji naše šole s svojimi znanji in spretnostmi. Predstavili so se nam športniki, igralci, pevci, glasbeniki in plesalci plesne šole Urška.
Obiskal nas je sam Janez Vajkart Valvasor. Ugotovil je, da se mu za svetlo prihodnost Izlak ni bati, kajti mladi znajo ceniti in spoštovati plodove preteklosti.
 V nadaljevanju prireditve pa so vsi prisotni lahko sodelovali v raznih ustvarjalnih delavnicah. Tako so pod vodstvom oblikovalcev SVIT-a Kamnik oblikovali spominek iz gline. V plesni delavnici pod  vodstvom animatorjev društva Vdih so sestavili plesno koreografijo. V likovni delavnici jim je znanja delil slikar Milan Razboršek. Glasbena družina Ferme je predstavila skrivnosti izdelovanja harmonik.

Svoje spretnosti pa so lahko navzoči pokazali tudi v EKO ustvarjalnih delavnicah.
Namen prireditve je bil, da  ob 130. obletnici postavitve Valvasorjeve tristrane piramide poskrbimo, da se le-ta očisti. Spomenik se nam namreč kaže v zelo zanemarjeni podobi. Turistično društvo Izlake in OŠ Ivana Kavčiča smo se odločili, da ob tem jubileju poskrbimo, da s pomočjo podjetij v kraju obnovimo spomenik, enega najpomembnejših kulturnih  obeležij  pri nas. S to akcijo želimo zbrati dovolj finančnih sredstev, da ga očistimo in obnovimo.

Spominsko tristrano piramido je postavil leta 1877  domačin Alojz Prašnikar v spomin na ponovno odprtje prenovljenih toplic. Znani gospodarstvenik svojega časa jo je posvetil Janezu  Vajkartu Valvazorju, ki je tako na Kranjskem dobil svoj prvi spomenik.  Na dveh straneh piramide sta Valvazorjeva zapisa o Medijskem vrelcu iz Slave  vojvodine Kranjske, na tretji pa Prašnikarjevo posvetilo najplemenitejšemu kranjskemu patriotu. Je najstarejši javni ohranjen spomenik v občini.
Verjamemo, da nam bo ob pomoči domačih podjetij uspelo očistiti obelisk, saj želimo,da nam bo kot najstarejši spomenik v občini v čast in ponos. In hkrati lepa hvala vsem, ki so že darovali svoj  prispevek.

Magda Kovač

 

...

Leave a comment

HITRI KOLEDAR

Arhiv