OBVESTILO LASTNIKOM PSOV

Uporabljajte zbiralnike za iztrebke s pripadajočimi vrečkami, ki so vedno na razpolago!       

Preko celega leta, še posebej pa spomladi, nas občani opozarjajo na problematiko pasjih iztrebkov v parkih, na otroških igriščih in na pločnikih.

        Kolikokrat viden prizor: pes iztreblja, lastnik/lastnica zavzeto gleda v nasprotno smer, ko opravi svoje pa odhitita s kraja dogodka. Tako obnašanje lahko pomeni le eno – lastnik/lastnica psa je neuvideven/a in neodgovoren/a. Nismo pa vsi lastniki psov taki. Mnogo nas je, ki se nam pobiranje iztrebkov zdi nekaj povsem samoumevnega. Na sprehodu s psom nam v žepih šumijo vrečke in tudi sami z obsojanjem gledamo prizore, kakršen je opisan zgoraj. Včasih se po travniku prebijamo do ''ciljnega'' iztrebka v pravem slalomu med iztrebki drugih psov, ki osamljeni že več ur ali dni ležijo na javni površini. A vendar smo še vedno v manjšini.

Kazni
Občinski odloki določajo, da morajo lastniki počistiti za svojimi ljubljenčki in predvidevajo tudi kazni za neupoštevanje teh določil. Mnoge občine za velike denarje postavljajo zbiralnike za iztrebke s pripadajočimi vrečkami. Mnogi ljudje opozarjajo neuvidevne lastnike, naj vendar poberejo za svojim psom. Pa kljub temu si ljudje še kar požvižgavajo, ko njihov pes iztreblja.

Uvidevnost do drugih

Samoumevno nam je, da ne mečemo smeti kar po ulicah in zelenicah (oz. jih naj ne bi) in da ne iztrebljamo vsepovprek po vogalih in potkah. Tako bi nam moralo biti tudi samoumevno, da počistimo, kar ''pridela'' naš pes. Če si nataknemo vrečko na roko, z njo primemo iztrebek in vrečko povlečemo čez iztrebek, ni niti najmanjše možnosti, da bi blato prišlo v stik z dlanjo. To je veliko lažje narediti, kot s čevlja obrisati posledice neprevidnega koraka. Oziroma z avtomobilske sklopke, domačih tal ali česa podobnega, če prepozno ugotovimo, kaj imamo na podplatu… Nikar ne silimo sokrajanov, da hodijo po nečem, kar smo mi malomarno pustili na javni površini. To velja tako za pločnike, ceste, potke, kot tudi za cvetlične gredice in zelenice. Velja pa tudi za pašnike in travnike, na katerih kosijo krmo za živino. Če je krma ''onesnažena'' z iztrebki, je živina v najboljšem primeru ne bo želela zaužiti, v najslabšem pa se od tega lahko celo zastrupi. Zato vas tudi na podeželju na nekaterih površinah ne bodo veseli, če boste v ključnem trenutku prizadevno zrli v napačno smer. Tudi s pobiranjem iztrebkov za svojim psom lahko posredno pripomoremo, da bodo ljudje bolj strpni do živali!
                                                                          Avtorica
                                                 Društvo za zaščito živali Ljubljana – Sara Ogrin

...

Leave a comment

Uradne ure KS Izlake

Vsak torek med 10. in 12. uro.
Rudi Bantan, podpredsednik
t: 041 336 596
e: info@izlake.si

Vsak četrtek med 17. in 19. uro.
Sašo Vučko, predsednik
t: 040 508 782
e: info@izlake.si

Arhiv