PO POTEH ARGONAVTOV

Skupina kolesarjev iz Vrhnike je 4. junija 2007 vzela pot pod noge in se s kolesi odpravila po poteh legende Argonavtov. Svojo pot so pričeli ob obali Črnega morja.
Mit o Argonavtih je povezan tudi s slovenskim ozemljem. To so bili pogumni mornarji in vojščaki pod poveljstvom Jazona, kateri so se z ladjo Argo odpravili iskati zlato runo. Argonavti so iz  Grčije odpluli v Črno morje, kjer je Jazon ukradel zlato runo.

 Besen kralj jih je hotel kaznovati za krajo runa, vendar so se Argonavti umaknili pred zasledovalci iz Črnega morja. Po Donavi so pluli do Save. Na poti naj bi eden od mornarjev, Izlak, padel v reko. Rešila ga je Medeja, ki je tam prala perilo. Poročila sta se. Ta kraj nosi ime po mornarju – Izlake, potok pa ima ime po deklini – Medija. Ostali Argonavti so pot nadaljevali po Savi do Ljubljanice. Pri Vrhniki so ladjo razstavili in jo po kopnem pretovorili do Jadranskega morja. Od tod je del posadke odplul domov, drugi del pa naj bi tam ostal in ustanovil Pulo. Ta mit naj bi se izoblikoval v 3. st. pr.n.š..
Pred dvema letoma se je ob tradicionalnih vrhniških Argonavtskih dnevih porodila ideja o modernih Argonavtih.
Arkolonavti, kakor se imenuje kolesarska skupina iz Vrhnike, ki posnema Argonavte, je 4. junija 2007 startala iz grške Histrije in se s kolesi odpravila na dva tisoč kilometrsko kolesarko potovanje po poteh Argonavtov. Pot jih je vodila ob strugi Donave, Save.
V sredo, 20. junija 2007, je skupina prispela na Izlake.

Sprejem kolesarjev je bil pred pred picerijo Čebelica. Pričakal jih je sam Janez Vajkard Valvasor, ki jih je za njihov trud nagradil z lovorjevimi venci. Za okrepčilo so poskrbeli KS Izlake, TD Izlake in picerija Čebelica. Člani ŠD Izlake so pogumne kolesarje pospremili kos poti.
Arkolonavti so pot nadaljevali proti Ljubljani in Vrhniki. Popotovanje pa bodo zaključili na obali Jadranskega morja.
IRH

...

Leave a comment

Uradne ure KS Izlake

Vsak torek med 10. in 12. uro.
Rudi Bantan, podpredsednik
t: 041 336 596
e: info@izlake.si

Vsak četrtek med 17. in 19. uro.
Sašo Vučko, predsednik
t: 040 508 782
e: info@izlake.si

Arhiv