POČITNICE NA IZLAKAH

OŠ Ivana Kavčiča Izlake je začetek meseca junija zaradi obnovitvenih del na šoli zaprla vrata učencem in učiteljem. Da bi učencem popestrili dopoldanske urice, je Turistično društvo Izlake pripravilo različne dejavnosti.

V ponedeljek so se odpravili v Orehovico, kjer so obiskali čevljarsko delavnico. Stane Kramar je prikazal, kako so včasih izdelovali čevlje.

Odgovarjal je na vprašanja, ki so mu jih zastavljali radovedni otroci. Čevljarska miza je stala na sredini sobe in na njej je bilo razstavljeno zelo številno čevljarsko orodje. Na delovnem pultu ob steni je bila razstavljena cela vrsta kopit, različnih velikosti in oblik. Predstavil jim je orodje, ki ga čevljar pri svojem delu potrebuje ter material, s katerim ustvari nov čevelj. Učenci so se po pogovoru s čevljarjem preizkusili v zabijanju žebljev. Ob tej priložnosti so obiskali tudi spomenik v Orehovici.
V torek so šli v Šemnik. Ani Vrtačnik, sicer članica  Društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake – Mlinše – Kolovrat, je predstavila peko kruha. Vsak si je sam zgnetel svoj hlebček, katerega so nato spekli v pravi kmečki peči.

 Nekateri od učencev so prvič videli krušno peč in so se tako kot v starih časih spravili nanjo. V veselem pričakovanju so z vrha peči prisluhnili pravljici, ki je opisovala peko kruha. Lasten kruhek je vsem zelo teknil.
V sredo so pohajkovali po Valvazorjevih poteh. Ogledali so si Valvazorjev izvir v Medijskih toplicah in spoznavali zgodovino našega kraja. Na Medijskem gradu jih je pričakal Janez Vajkard Valvazor, katerega je upodobil Andrej Dolšina. Vse je obdaril s cekini in nas naučil, kako se izdela pravi pečat.

Učenci so se še malo poigrali na grajskem dvorišču, nato pa polni lepih vtisov odšli nazaj proti domu.
V četrtek sta jih obiskala rokodelca. Franc Steban je za učence pripravil pravo razstavo svojih kipov in izdelkov iz lesa in gline. Na kratko jim je razložil, kako se izdela kip ter delovne pripomočke, ki jih pri tem uporablja. Stane Bokal je prikazal, kako se pletejo košare, koši. V spretnostih pletarstva so se nato preizkusili še učenci. Vsak si je spletel svojo košarico.

...

Leave a comment

Uradne ure KS Izlake

Vsak torek med 10. in 12. uro.
Rudi Bantan, podpredsednik
t: 041 336 596
e: info@izlake.si

Vsak četrtek med 17. in 19. uro.
Sašo Vučko, predsednik
t: 040 508 782
e: info@izlake.si

Uporabni kontakti

Center za socialno delo Zasavje

Enota Zagorje ob Savi
tel.: 03 56 60 240


Zdravstveni dom Zagorje ob Savi

Splošne informacije
tel.: 03 56 55 000

Nujna medicinska pomoč
tel.: 03 56 55 016


Rdeči križ Zagorje

Splošne informacije
tel.: 03 56 67 760
mob.: 041 772 621


Sopotniki, zavod za medgeneracijsko solidarnost

Brezplačni prevozi za starejše
tel.: 031 825 555


Društvo upokojencev Zagorje ob Savi

Splošne informacije
tel.: 03 56 68 286
mob.: 031 374 052


Dom starejših občanov Polde Eberl-Jamski, Izlake

Pomoč družini na domu
mob.: 041 310 829