PRAZNIK KS IZLAKE

Mesec maj je za krajane Izlak prav poseben mesec.  V počastitev krajevnega praznika smo pripravili kar nekaj prireditev.

Kulturno društvo Svoboda Elektroelement je 12. maja krajanom ponudilo brezplačen ogled filmske komedije Norbit.
Le dan zatem je Športno društvo Izlake organiziralo kolesarjenje na Zasavsko sveto goro.
V četrtek, 17. maja, smo se zbrali pri spomeniku v Orehovici, ki je v preteklosti na vse pustil prav poseben pečat.  Ob tej priložnosti so člani sveta KS Izlake ter predstavniki občine Zagorje ob Savi k spomeniku položili cvetje.

Kulturno društvo Svoboda Elektroelement je še enkrat pripravilo brezplačni ogled filma. Tokrat so postregli z sinhroniziranim risanim filmom Spoznajte Robinsonove.
Na teniškem igrišču je v nedeljo, 20. maja potekal turnir izžrebanih dvojic. Športno društvo je v okviru akcije Veter v laseh organizirala turnir v prostih metih ter ulični košarki. Žal je nekaj športnih prireditev prestavljenih, saj le te niso izvedljive na igrišču, na katerem potekajo obnovitvena dela.
V četrtek, 24. maja, so učenci OŠ Ivana Kavčiča v dvorani na Izlakah pripravili prireditev ob zaključku šolskega leta.


V soboto, 26. maja, je pred hotelom Medijske toplice potekala osrednja prireditev ob krajevnem prazniku. Po uvodnem pozdravu predsednika KS, Franca Ravnikarja, je predsednica Turističnega društva, Magda Kovač, zbranim predstavila prvo zgibanko »Turistični kraj Izlake«.

novice/zloŽenka.jpg
Na zloženki so obeleženi nekateri pomembni zgodovinski dogodki in ljudje, ki so tako ali drugače zaznamovali Izlake. V notranjosti zloženke je narisan zemljevid s prepoznavnimi značilnostmi Izlak in njihove okolice. Predstavljen je spomenik v Orehovici, Pešpot Medijske toplice – grad Medija, pohod in tek na Kalanček, grad Medija z grajsko kapelo, cerkev svete Ane v Šemniku, okameneli svatje, cerkev svetega Jurija na Izlakah, hotel Medijske toplice, Valvazorjev izvir, spominska piramida, najstarejša hiša na Izlakah in domačija ter cerkev sv. Mohorja in Fortunata v Podlipovici. K izidu zloženke so svoj delež poleg Turističnega društva prispevala še Občina Zagorje ob Savi in Krajevna skupnost Izlake.
Na prireditvi so se predstavila društva, ki delujejo na tem območju. Športno društvo Izlake je pripravilo tekmovanje v vlečenju vrvi. S svojo dejavnostjo so se tako predstavili člani Športnega društva Tornado, ki so se preizkusili tudi v vlečenju vrvi z Avto klubom Feštanj. Turistično društvo Izlake je na svoji stojnici na ogled postavilo že omenjeno zloženko ter usnjene mošnjičke, ki so nastali izpod rok Aleša Drašlerja. Rdeči križ je na svoji stojnici otrokom delil balone ter piščalke. Društvo žena in deklet s podeželja je zbranim postreglo z okusnim golažem, za katerega je meso priskrbela Lovka družina Izlake. S svojo stojnico se je predstavilo tudi dokaj novo društvo z uradnim naslovom Medgeneracijsko društvo Srečno. V društvo so včlanjeni prostovoljci, ki svoj čas posvetijo delu s starejšimi ljudmi. Gasilsko društvo je prikazalo del usposabljanja mladih gasilcev ter postavilo na ogled svoje službeno vozilo. Pod težo priznanj in medalj se je šibila stojnica Pon Do Kwan kluba Izlake. Predstavniki kluba so zbranim predstavili nekaj borilnih prijemov.
Dogajanje so popestrili tudi člani plesne skupine Urška, letošnji  državni prvaki.

 
Za najmlajše udeležence prireditve sta OŠ Ivana Kavčiča Izlake in Vrtec Kekec Izlake pripravila ustvarjalne delavnice. Svoje spretnosti so lahko preizkusili v zgibanju cvetlic ter v izdelavi pečatnikov, ki so jih nato tudi odtisnili.

bottom
Zbrane je pozdravil baron Janez Vajkard Valvazor. Na nove zloženke je vtisnil pečat z uradnim pečatnikom graščine Medija z rodbinskim grbom Valvazorjev. Ob tej priložnosti so odprli vrata na ogled Valvazorjevega izvira.


Za zabavo in ples na prireditvi je poskrbel ansambel Igor in zlati zvoki. Izlačani smo se sprva bolj sramežljivo, nato pa kar pogumno zavrteli. Posebno presenečenje so krajani pripravili sami in  se na plesišču zavrteli v narodnih nošah.

0
Zabava je trajala pozno v noč. Krajani Izlak smo že večkrat dokazali, da zmorejo skupaj marsikaj narediti. Potrebna je samo volja, in že so na delu. Tudi tokrat nam je uspelo.
IRH

 

 

...

Leave a comment

Uradne ure KS Izlake

Vsak torek med 10. in 12. uro.
Rudi Bantan, podpredsednik
t: 041 336 596
e: info@izlake.si

Vsak četrtek med 17. in 19. uro.
Sašo Vučko, predsednik
t: 040 508 782
e: info@izlake.si

Arhiv