RUNE: vse kar morate vedeti o optičnem internetnem omrežju, ki se gradi v našem kraju

8. March 2024
Comments Off on RUNE: vse kar morate vedeti o optičnem internetnem omrežju, ki se gradi v našem kraju

Verjetno ste že slišali koga omeniti t.i. RUNE in izraz “optična povezava” ali pa “internet preko optike”. V sodelovanju z zastopniki omrežja RUNE smo se odločili, da za vas strnemo vse potrebne informacije in vam odgovorimo na vsa morebitna vprašanja.

Kaj je optično omrežje?

Na kratko: optično omrežje omogoča znatno višje hitrosti internetne povezave. Za razliko od klasičnih bakrenih žic ali koaksialnega kabla (ki tudi uporablja bakreno žico), se podatki po optični napeljavi prenašajo s pomočjo svetlobe. Optično omrežje tako ni dovzetno za elektromagnetne motnje, ki jih povzročajo nevihte. Ponuja torej višje hitrosti in večjo stabilnost povezave.

Zakaj rabim višjo hitrost?

Videoklici, gledanje video vsebin na internetu (YouTube, MMC RTV Slovenija, Netflix, VOYO in druge storitve za pretočni video) in delo od doma ter nenazadnje tudi igranje igre preko spleta, so v zadnjem času pokazale potrebo po višjih hitrostih interneta. Pošiljanje in prejemanje velik datotek je preko optične povezave, ki ponuja višje hitrosti, znatno hitrejše. Tudi gledanje televizijskega programa že nekaj časa poteka preko internetne povezave, zato optično omrežje omogča bolj kakovostno sliko in gledanje TV vsebin na več sprejemnikih hkrati, brez vpliva na hitrost brskanja po internetu ob istem času.

Koliko stane priklop?

V času pisanja je strošek priklopa 150 € za fizične osebe, pri čemer večina operaterjev ponuja takšno ali drugačno obliko povrnitve stroška priklopa. Nekateri povrnejo v denarju, drugi v obliki popusta pri naročnini. Obrnite se na operaterje za podrobnosti. Vsekakor pa se vložek da enostavno povrniti. Tukaj velja opozoriti, da se morate v roku 3 mesecev od izgranje priklopa odločiti za enega od operaterjev preko novega priklopa, sicer ste dolžni plačati pogodbeno kazen. Za konec morda še to – podjetje, ki gradi omrežje vam bo priklop pripeljalo do hiše in hkrati zagotovilo napeljavo po objektu v dolžini 10 metrov – to bi moralo zadoščati, da dobite optičnen kabel do mesta, kjer boste v hiši imeli modem.

Katerega operaterja lahko izberete?

Prednost omrežja RUNE je predvsem v tem, da lahko prosto izbirate operaterja, saj pri projektu sodelujejo A1, T-2, Telekom Slovenija, Mega Tel in Telemach. Če bi vam omrežje do doma zgradil kateri od operaterjev (z izjemo Telekoma), bi bili do na tej povezavi zaklenjeni na tega operaterja. Ker pa gre za neodvisno omrežje, lahko operaterja izbirate in menjate po svoji izbiri (upoštevajoč morebitne pogodbene obveznosti, ki jih imate do določenega operaterja v času menjave).

Ali je možen priklop na vašem naslovu? Kako in kje naročim priklop?

Možnost priklopa lahko preverite na tej spletni strani. V kolikor morda dobite podatek, da na vašem naslovu priklop ni možen, se vseeno obrnite na zastopnika projekta RUNE v Sloveniji. Kontakrni podatki so na voljo spodaj. Z njimi se lahko tudi dogovorite za naročilo priklopa.

S GROUP d.o.o.
Letališka cesta 16
1000 Ljubljana

Sanja Prodanović, direktorica
Tel.: +386 40 339 640
Email: info@sgroup-si.com

Kje najdem več informacij?

Poleg kontaktnih podatkov v prejšnjem odgovoru, se lahko za dodatne informacije obrnete na tudi na izvajalca del na terenu (gradnja omrežje). Njihova pisarna se nahaja na Izlakah (stavba s cvetličarno nasproti trgovine Tuš Ajda, vhod nasproti kavomata pred Ajdo). Pisarna je odprta vsak dan. Priporočamo pa, da predhodno pokličete in preverite, če je kdo v pisarni (lahko se dogi, da so vsi na terenu).

Splošne informacije so vam na voljo tudi na uradni spletni strani projekta RUNE: www.ruralnetwork.eu/sl/.

Na številna vprašanja so vam odgovore pripravili tudi tukaj.

Kdaj lahko pričakujem priklop?

Za bolj podroben časoven okvir se obrnite na izvajalca del na terenu ter zastopnika (podatki v prejšnjih dveh odgovorih).

Je pa tu morda dobro omeniti naslednje: zaselki, ki bodo imeli večji delež zainteresiranih naslovov, bodo imeli hitrjee zgrajene priključke, ne glede toliko na absolutno število priključkov v zaselku.

Primer: če ima v zaselku A vseh 10 hiš naročen priključek, bodo dela tam precej verjetno stekla hitreje, kot v zaselku B, kjer ima priključek za enkrat naročenih 15 hiš od 40ih. Gradnja priključkov je namreč bolj smotrna tam, kjer se ve, da bodo v enem zamahu lahko v celoti pokrili celoten zaselek, kot pa v zaslekih, kjer se bo morda čez 1 mesec ali 2 za priključek odločilo še dodatnih nekaj hiš. Slednje bi namreč pomenilo ponovno odpiranje kanalov in cev, dodatno kopanje in cepljenje omrežja in s tem višanje stroška gradnje. Slednje pa seveda ni optimalno.

Kakšno vlogo tukaj igra Krajevna skupnost Izlake kot pravna oseba?

Krajevna skupnost Izlake, ki jo zastopa predsednik Krajvene skupnosti Izlake in svetniki Krajevne Skupnosti Izlake v projektu posreduje zgolj kot posredovalec informacij in od celotnega projekta nima materialne koristi. Kljub temu pa se kot predstavniki Izlak prizadevamo, da v kraj pripeljemo vso potrebno infrastrukturo, ki bo omogočala višjo kakovost življenja, odpirala nove poslovne možnosti ter nenazadnje prinašala tudi dodano vrednost vsem nepremičninam, ki bodo omogočale priklop na sodobno internetno omrežje.

Spremljajte to spletno stran in Facebook stran KS Izlake za več informacij glede tega.


Foto: Midjourney AI

...

Comments are closed.

Uradne ure KS Izlake

Vsak torek med 10. in 12. uro.
Rudi Bantan, podpredsednik
t: 041 336 596
e: info@izlake.si

Vsak četrtek med 17. in 19. uro.
Sašo Vučko, predsednik
t: 040 508 782
e: info@izlake.si

Uporabni kontakti

Center za socialno delo Zasavje

Enota Zagorje ob Savi
tel.: 03 56 60 240


Zdravstveni dom Zagorje ob Savi

Splošne informacije
tel.: 03 56 55 000

Nujna medicinska pomoč
tel.: 03 56 55 016


Rdeči križ Zagorje

Splošne informacije
tel.: 03 56 67 760
mob.: 041 772 621


Sopotniki, zavod za medgeneracijsko solidarnost

Brezplačni prevozi za starejše
tel.: 031 825 555


Društvo upokojencev Zagorje ob Savi

Splošne informacije
tel.: 03 56 68 286
mob.: 031 374 052


Dom starejših občanov Polde Eberl-Jamski, Izlake

Pomoč družini na domu
mob.: 041 310 829